Türkiye'nin en güzel şehirleri neresi?


1. İstanbul

İstanbulİlk kurulduğu dönemde “Konstantinopolis” olarak anılan bu şehir, kurucusu Büyük Konstantin tarafından en başında bir megapolis olarak planlanmıştır. İstanbul günümüzde dahi görkemli bir megakent kimliğini özenle koruyor. Yaklaşık 15 milyon nüfusu ile İstanbul, Türkiye'nin en kalabalık şehridir

İstanbul destansı ve köklü tarihi geçmişiyle Türkiye'nin en çok ziyaret edilen şehirlerinden biridir. Tarihi eserler, başta “Tarihi Yarımada” olmak üzere şehrin dört bir yanına yayılmıştır. Tarihi Yarımada, şehrin en eski yerleşim yerlerinden biridir ve en büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır: Bizanslılar ve Osmanlılar.

Tarihi Yarımada çok sayıda tarihi yapıyı barındırmaktadır. Bunlardan en gözde olan tarihi eserlerden biri de, tüm zamanların en büyük Bizans kiliselerinden olan Ayasofya’dır. Sultanahmet Camii ve Topkapı Sarayı, Ayasofya'nın yakınında yer almaktadır.

Fener Rum Patrikhanesi de Tarihi yarımada içinde yer alan önemli yapılardan biridir. Tarihi Yarımada'da sayısı 100'ü aşkın fazla kilise ve cami bulunmaktadır.

Meşhur Mısır Çarşısı ve Kapalıçarşı gibi otantik Osmanlı çarşıları da Tarihi Yarımada’da yer almaktadır. Bu tarihi çarşılardaki yerel dükkanlar dünyanın dört bir yanından farklı türde otlar, çaylar ve baharatları deneme imkanı sunmaktadır. Osmanlı çarşıları, İstanbul'da Avrupa kültürünün ve Doğu lezzetlerinin buluştuğu çarşılarıdır.

“Pera” ve “Galata” bölgeleri, İstanbul'un öne çıkan turizm merkezleridir. Geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminde bu yerleşimler Avrupalı göçmenlere ev sahipliği yapmıştır. Avrupalı ve Osmanlı tüccarları bölgede birlikte ticari faaliyetler gerçekleştirmişlerdir. Pera hanlarında ayak izlerini takip etmek mümkündür.

Pera (Beyoğlu) ve Galata'nın en ünlü noktaları Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Galata Kulesi'dir. Kız Kulesi’nin yanı sıra Galata Kulesi şehrin en önemli simgelerinden biridir.

Prens Adaları, şehir hayatının koşuşturmacasından uzakta küçük bir haftasonu tatili için mükemmel bir seçenektir. Prens Adaları adıyla bilinen dört büyük ada; Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada’dır.

Adalarda günlük yaşam, İstanbul'daki hareketli şehir hayatından daha farklıdır. Prens Adaları, Akdeniz'in küçük balıkçı kasabalarını ve Ege adalarının keyif veren atmosferini deneyimleme imkanı sunmaktadır.

Adalara günübirlik bir gezi planlamak mümkündür fakat çok sayıda konaklama olanağı da bulunmaktadır. İstanbullular, Pazartesi günü iş hayatlarına dönmeden önce keyifli bir hafta sonu geçirmeyi tercih ettiklerinde akla gelen ilk tatil merkezi Prens Adaları’dır.

Adalarda en çok tercih edilen açık hava etkinlikleri yat gezileri, doğa yürüyüşleri veya bisiklet turlarıdır. Ayrıca adada ziyaret edebileceğiniz çok sayıda ahşap konak, manastır ve kilise de bulunmaktadır.

Pitoresk sokaklarda yürürken yerel mağazalardan el yapımı ürünler satın almak, eşsiz kumsallarda güneşin altında keyifli vakit geçirmek her İstanbullunun hayalini gerçeğe dönüştürüyor!

Bonus: İstanbul'un meşhur yemeklerini denemeyi unutmayın. Ortaköy'ün kumpiri, Eminönü'nün balık-ekmekleri şehrin en ünlü lezzetleridir. Sultanahmet'te köfte, Süleymaniye'de kuru fasulye, Vefa'da boza İstanbul'da mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden birkaçıdır.

2. Antalya

AntalyaBu sevimli sahil yerleşiminin Türkiye'nin en çok ziyaret edilen şehirleri arasında olduğunu söylemek yanlış olmaz. Her yıl yaklaşık 10 milyon turistin ziyaret ettiği Antalya, Türkiye'nin yüksek turist yoğunluğuna sahip şehirlerinden biri haline gelmiştir.

Şehir merkezinin yanı sıra Kaş, Kalkan, Alanya veya Belek gibi kırsal ve sahil yerleşimleri de şehrin trend olan cazibe merkezleridir. Bu yerleşimler, parıltılı Akdeniz yaşam tarzını deneyimlemek için en popüler ilçelerden birkaçıdır.

Antalya'nın doğusunda yer alan kıyı yerleşimlerinden Alanya, Türkiye'deki popüler turistik şehirlere benzer bir kent dokusuyla gelişim göstermiştir. Canlı gece hayatı, konforlu yaşam koşulları ve her türlü ihtiyacı kısa sürede karşılayabilme imkanları Alanya'yı ziyaret etmek için mükemmel bir yer haline getiren başlıca sebeplerdendir.

Alanya, Mahmutlar'daki Kargıcak Plajı veya ilçe merkezindeki Kleopatra Plajı gibi muhteşem plajları ile göze çarpmaktadır. Uygun iklim ve çevre koşulları, yürüyüş veya balık tutma gibi açık hava etkinliklerine katılmanıza olanak tanır. Ayrıca Avsallar yerleşimi yakınındaki İncekum Tabiat Parkı'nda piknik yapmak oldukça ideal bir hafta sonu planı!

Belek de aynı zamanda şehir merkezine yakın bir sahil yerleşimidir. Golf ve eğlencenin cenneti olarak da tanınır. Bölge, kapsamlı eğlence tesislerine, çok sayıda golf tesisi ve otele ev sahipliği yapmaktadır. Belek'te günlük hayat da en az gece hayatı kadar renkli ve hareketlidir.

Kaş, Antalya'nın göz alıcı batı ilçesilerindendir. Yerleşim, Akdeniz'de küçük bir balıkçı kasabasını andıran otantik bir atmosfere sahiptir.

Kaş, farklı yaşam tarzlarını bir araya getirir. Taş kaldırımlı dar sokaklarda güzel bir akşam yürüyüşü gibi mütevazı aktivitelerin tadını çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte Kaş’ın çok kültürlü yapısı, Akdeniz lüksünü de deneyimleme imkanı da tanımaktadır.

Kaş ilçesi, doğa ve tarih meraklıları için çok şey sunmaktadır. Kaputaş Plajı’nın turkuaz suları, ilçesinin zengin doğal güzellikleri, keşfedilmemiş koyları, doğa tutkunları için muhteşem bir keşif fırsatıdır. Kaş'ta en yaygın olan açık hava aktivitelerinden biri de Likya Yolu'nda doğa yürüyüşü yapmaktır.

İlçe, Türkiye'deki bazı eski Yunan şehirlerine de ev sahipliği yapıyor. Yerleşim, antik Yunan ve Roma uygarlıklarına ait bu kalıntıları özenle korumaktadır. Bahar ayları; Patara, Myra, Anthipellos, Xanthos ve diğer arkeolojik alanları ziyaret etmek için en iyi zamandır.

Kaş'taki en ilginç tarihi yerlerden biri de Kekova'daki batık şehirdir. Kekova'nın turkuaz sularında batık kalıntılar arasında tekne turu yapabilirsiniz.

Bonus: Aksu'da piyaz ve köfte denemeden Antalya'dan ayrılmayın. Piyaz ve köfte ikilisi, Antalya'nın geleneksel yemeğidir ve fasulye, soğan, yumurta ve tahin kullanılarak yapılır. Lezzetli bir yemekte bir araya gelen farklı tatların eşsiz deneyiminin keyfine varın.

3. Nevşehir

Nevşehirİç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bu şehir, özellikle büyüleyici tarihi kalıntıları ile tanınır. Nevşehir, Kapadokya bölgesinin kalbinde yer almaktadır. Türkiye'deki tüm antik kentler arasında Nevşehir, eski uygarlıkların inşa ettiği çok sayıda yeraltı yerleşimine ev sahipliği yapıyor.

Kapadokya'nın peribacalarının oluşumu 60 milyon yıl öncesine kadar uzanıyor. Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ volkanik dağları ve coğrafi olaylar peribacalarının oluşmasının başlıca nedenleridir.

Hititler, Frigler, Romalılar gibi eski uygarlıklar tarih boyunca bölgede varlıklarını sürdürmüş, geride izlerini bırakmıştır. Bugün Kapadokya'nın tarihi bölgesi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.

Kapadokya ve Ürgüp; peribacaları, sıcak hava balonları ve yeraltı şehirleri ile ünlüdür. Özenle planlanmış bu yeraltı yerleşimlerini ziyaret etmek, bu görkemli antik kentlerin üzerinde sıcak hava balonu ile panoramik manzaranın tadını çıkartmak yaşamınız boyunca en az bir kez katılmanız gereken eşsiz deneyimlerdir.

Bonus: Şehrin meşhur yemeğinin adı Testi Kebabı'dır. Toprak kapta pişirilen bir kebap çeşididir. Ayrıca, şehir geleneksel şaraplarıyla ünlüdür. Bu şaraplar Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik Karası, Narince ve Emir olarak bilinen yerel üzümlerden yapılmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİNECRAFT SERVER NASIL KURULUR? MİNECRAFT SERVER KURMA

GOOGLE DOMAİNLERİ

2023 Yılında çıkış yapmış en iyi 5 Oyun